Preskoči na glavni sadržaj

Zašto sam napustio Most?


Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu.

Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.

Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici.

Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatskoj politici.

Danas, nakon tri godine u oporbi, poslije nekih dobrih i loših faza, Most se u upravljačkom smislu usko sveo na predsjednika i tajnika uz snažan pad unutarnje demokratičnosti i izostanak toliko nužnog dijaloga u formalnom i neformalnom smislu. 

Ako se vodstvo okruži isključivo ljudima koji o njima ovise, isključujući mogućnost čuti drugačiju, kritičku misao, teško je ići naprijed.

Kao da smo odustali od inzistiranja na općem dobru, kao kriteriju i podlozi za okupljanje i zajednički rad, bez obzira na sve naše moguće i različite osobne preferencije. Kao i da „borba protiv korupcije i klijentelizma“ zvuči površno, dnevno-politički, na veselje brojnih klijentelističkih mreža koje i dalje izjedaju našu budućnost.

Prekid pregovora s Domovinskim pokretom i način na koji su pregovori prekinuti, posebno kada znamo koliko ovaj savez za Hrvatsku danas znači, jako puno govori. To posebno vrijedi za ljude u Mostu do kojih su i vijesti i strateške postavke Mosta u pregovorima stizale ili iz medija ili s „druge“ strane.

Sposobnost dijaloga, razgovora, dogovora, uzajamno držanje riječi, povjerenje i poštivanje gotovo je sve u politici. Barem za časne političare za koje držimo da jesmo.

I na kraju Most se sveo na dobro poznatu trojicu uz vidljiv izostanak nacionalne reprezentativnosti. Na to je valjda i mislio politički tajnik kad je u prijelomnom videu najavio osvajanje tri mandata. Tri mandata?!

Međutim, nikad nije sve izgubljeno te svatko od nas može i treba uočavati vlastite greške, učiti na njima i popravljati se. Stoga, tko zna, možda još bude prilike i mogućnosti za zajednički konstruktivni rad na boljitku Hrvatske.

Izv. prof. dr. sc. Slaven DobrovićKomentari

 1. Razumijem i poštujem Vašu odluku. I jednako Vas cijenim kao i dok ste bili jedan od lidera Most-a. Svako dobro u životu Vam želim...

  OdgovoriIzbriši
 2. Uvaženi (dosadašnji) zastupniče Dobrović hvala Vam na Vašem doprinosu. S obzirom da ste pobornik održivog razvoja u ovoj neodrživoj situaciji u zemlji iskreno Vas molim da 'priliku i mogućnosti za zajednički konstruktivni rad na boljitku Hrvatske' potražite već na predstojećim izborima. PS

  OdgovoriIzbriši
 3. Postovani, a sto ste vi ucinili da se situacija u MOST-u eventualno promjeni? Kao dipl ing fizike, sam citao vecinu vasih komentara i objava, odobravam vecinu vasih stavova osobito u politici koja bi se trebala odnositi na skladistenje, razdvajanje, reciklazu ,odlaganje otpada....medjutim cini mi se da s Domovinskim pokretom vec imate prethodni dogovor i da nakon tog dogovora izlazite (a ako je tome tako, to nije u redu). Nisam bas vidio da ste previse komentirali studiju CO2 (amatersku!!!- stojim iza toga izricito u dijelu meteorologije), koju su nam pokusali i sada ponovno pokusavaju podmetnuti kroz djelovanje gdje Barbare i ministra Corica, zatim terminala pored Omislaj, te HE Ombla, plinske elektrane Peruca itd... Isto tako u cijelom iako kracem djelovanju dok ste bili ministar, niste poduzeli nista poradi usteda, protjerivanja uhljeba i lijencina iz ministarstva.....Cijenim Vas kao strucnjaka, ali morali biste se malo preispitati i u drugom smislu, pogotovu o suradnji s domovinskim pokretom koji lijepo zvuci ali je sakupio hrpu nezadovoljnika svih profila, a najmanje strucnjaka i moralnih osoba (ima ih jos u RH). Nisam clan niti jedne stranke, samo mi je zao da se ovakvim razjedinjavanjem, zapravo pogoduje daljnjem unistavanju RH, gdje su normalni i posteni radni ljudi i poduzetnici postali sredstvo za odrzavanje kaste birokracije , brojnih duznosnika, uhljeba, korupcijskih lopina itd,,...sretno Vam bilo

  OdgovoriIzbriši
 4. Čestitam na odluci. Jedina ispravna.

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kompostiranje – rješenje ili opasnost?

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biorazgradivih organskih tvari pri kojem se odvija kontrolirana biološka dekompozicija, pretvorba i preoblikovanje organske mase u razmjerno stabilnu organsku tvar i humus. 


Kada se proces kompostiranja vodi ispravno, izbjegavaju se neugodni mirisi. To se postiže brigom o omjeru ugljika i dušika kompostne mase (omjer drvenastog ili vlaknastog u odnosu na proteinsku masu), zatim o sadržaju vlage i konačno o prozračenosti kompostne hrpe. 

Naravno, proces kompostiranja se može voditi neuredno i nesavjesno. Tada se pojavljuju neugodni mirisi, emisije u okoliš, moguće pojave glodavaca, i drugi problemi. Zato treba inzistirati na urednom procesu koji započinje jasnom bilancom mase i vrste biorazgradivog materijala. Nužna je redovita inspekcija svakog dovezenog biorazgradiovog tereta. Opasne tvari, elektronika, i sve druge strane tvari nisu dozvoljene jer mogu zagaditi kompostnu masu i onemogućiti bezopasnu primjenu u poljoprivredi.

Uklanjanjem bior…

Američka ulaganja su dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu!

Ovih dana smo mogli čitati o namjeri bivšeg američkog senatora i predsjedničkog kandidata Ricka Santoruma da krene u ozbiljan biznis s otpadom u Hrvatskoj (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-varazdinu-pokrecemo-preradu-otpada-u-gorivo-za-proizvodnju-energije/7936786/).

Lijepo da bivši senator želi zaraditi u Hrvatskoj nečim „dobrim za svijet i nečim što će donijeti promjenu“. Kako kaže - što su zemlje siromašnije, to više problema imaju s otpadom. Stoga je zadovoljan prilikom da osim što će zaraditi može ujedno riješiti sve probleme s otpadom u Hrvatskoj na način da ga pretvori u gorivo za proizvodnju energije.

Čak i naziv tvrtke koja nosi tehnološka prava za regiju nosi naziv koji obećava – Zero Global Waste te neodoljivo podsjeća na Zero Waste, što je poznati naziv sasvim drugog koncepta.

Taj drugi koncept ide za vraćanjem otpadnih tvari u gospodarstvo što jedino iskorištava ogromni potencijal otpada u podizanju stupnja i ekološke i ekonomske održivosti naših društava. Šteta što …