Preskoči na glavni sadržaj

Priopćenje povodom odbacivanja pokretanja postupka zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu

Foto: pixabay.com

Županijsko državno odvjetništvo je izvijestilo hrvatsku javnost kako ne postoje temelji za pokretanje postupka protiv nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

Naravno da DORH na temelju postojećih izvida nije mogao utvrditi ičiju kaznenu odgovornost. Tome je tako jer se pojava zagađivala u vodoopskrbnom sustavu ne može povezati s gotovo istodobnim incidentom na produktovodu uz cestu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod.

No, zašto nisu provedeni pravi izvidi, nešto što je ipak više od šetnje nadležnog inspektora duž trase cjevovoda?

Kao da se svako puknuće ukopanog cjevovoda mora primijetiti na površini, a radi se o tlačnom ispitivanju nakon 25 godina van upotrebe?! No, nije to važno toliko zbog utvrđivanja kaznene odgovornosti, nego zbog otkrivanja uzroka prodora ugljikovodika u vodoopskrbni sustav.

Utvrditi točno uzroke, doći do spoznaje o izvoru zagađenja jedino omogućuje definiranje valjanih tehničkih mjera zaštite sustava pitke vode od sljedećih takvih epizoda. Jedino to bi bila sustavna briga za zdravlje građana, a ne sakrivanje iza kovanice “slučajno zagađenje, nepoznatog uzroka”. Jer, ugljikovodici su antropogenog karaktera te su nekako morali dospjeti u zdence, a potom i u vodoopskrbni sustav.

Stoga nisu i ne mogu biti slučajnost poput udara groma ili zapaljenja suhe trave staklom na suncu. Uostalom, puštanje u pogon produktovoda imalo je za cilj transport plina do rafinerije Brod s hrvatske strane kako bi se izbjeglo izgaranje nečistih goriva u rafineriji i tako smanjilo masovno emitiranje štetnih produkata u okoliš.

To je svakako dio sustavnog pristupa rješavanja problema teške zagađenosti zraka Slavonskog Broda i okolice iz prekogranične rafinerije. Stoga nije dobro čuti najave podizanja tužbi radi povrede časti, nego bi bilo dobro čuti kako napreduje osposobljavanje produktovoda za transport plina. Barem što se tiče već godinama zagađenju izloženih građana.

No, pored plinofikacije rafinerije, postoje i druga sustavna rješenja ovog dugogodišnjeg problema cijelog kraja, dodatnog uzročnika iseljavanja za mnoge mlade obitelji. Upravo danas su moji kolege, Tomislav Panenić i Ante Čikotić u Slavonskom Brodu predstavili Izmjene i dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata koje su već neko vrijeme u Saborskoj proceduri, a prema kojima bi se ograničio transport nafte s visokim udjelom sumpora sustavom JANAFa.

Ideja je onemogućiti prihvat i transport nafte čije karakteristike prelaze granične vrijednosti sadržaja sumpora od maksimalno 1,0% m/m. Ovakvo zakonsko rješenje bi posljedično bitno popravilo stanje kvalitete zraka u cijelom kraju bez da se nekome ograničava mogućnost rada na danas normalan i civiliziran način.

Jer temeljiti svoj poslovni uspjeh na korištenju jeftinije sirovine, nepostojanju troškova inače nužnog sustava odsumporavanja te stvaranju ogromnih eksternih troškova (koje poslovanje rafinerije ne osjeti) nije u duhu 21. stoljeća kada je jedini razvoj koji si civilizacija smije dopustiti - održivi razvoj. To jest onaj koji našoj djeci i njihovoj djeci ostavlja barem slične prilike za život.

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Kompostiranje – rješenje ili opasnost?

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biorazgradivih organskih tvari pri kojem se odvija kontrolirana biološka dekompozicija, pretvorba i preoblikovanje organske mase u razmjerno stabilnu organsku tvar i humus. 


Kada se proces kompostiranja vodi ispravno, izbjegavaju se neugodni mirisi. To se postiže brigom o omjeru ugljika i dušika kompostne mase (omjer drvenastog ili vlaknastog u odnosu na proteinsku masu), zatim o sadržaju vlage i konačno o prozračenosti kompostne hrpe. 

Naravno, proces kompostiranja se može voditi neuredno i nesavjesno. Tada se pojavljuju neugodni mirisi, emisije u okoliš, moguće pojave glodavaca, i drugi problemi. Zato treba inzistirati na urednom procesu koji započinje jasnom bilancom mase i vrste biorazgradivog materijala. Nužna je redovita inspekcija svakog dovezenog biorazgradiovog tereta. Opasne tvari, elektronika, i sve druge strane tvari nisu dozvoljene jer mogu zagaditi kompostnu masu i onemogućiti bezopasnu primjenu u poljoprivredi.

Uklanjanjem bior…

Američka ulaganja su dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu!

Ovih dana smo mogli čitati o namjeri bivšeg američkog senatora i predsjedničkog kandidata Ricka Santoruma da krene u ozbiljan biznis s otpadom u Hrvatskoj (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-varazdinu-pokrecemo-preradu-otpada-u-gorivo-za-proizvodnju-energije/7936786/).

Lijepo da bivši senator želi zaraditi u Hrvatskoj nečim „dobrim za svijet i nečim što će donijeti promjenu“. Kako kaže - što su zemlje siromašnije, to više problema imaju s otpadom. Stoga je zadovoljan prilikom da osim što će zaraditi može ujedno riješiti sve probleme s otpadom u Hrvatskoj na način da ga pretvori u gorivo za proizvodnju energije.

Čak i naziv tvrtke koja nosi tehnološka prava za regiju nosi naziv koji obećava – Zero Global Waste te neodoljivo podsjeća na Zero Waste, što je poznati naziv sasvim drugog koncepta.

Taj drugi koncept ide za vraćanjem otpadnih tvari u gospodarstvo što jedino iskorištava ogromni potencijal otpada u podizanju stupnja i ekološke i ekonomske održivosti naših društava. Šteta što …

Zašto sam napustio Most?

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu.
Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.
Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici.
Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatsko…