Preskoči na glavni sadržaj

Spašava li osumnjičenik za davanje mita HDZ i ministra Ćorića?U najnovijem izdanju Nacionala, pod naslovom „Dobrović je stopirao vjetropark zbog Etičke banke i uništio našu tvornicu“ iznosi se teška optužba na moj račun, a ujedno se glavni akter priče i njegova tvrtka prezentiraju u gotovo svetom izdanju.

U tom uradku nema davanja mita nego se radi o iznimnoj zainteresiranosti bivše gradonačelnice Rimac za investiciju, a Ćorićevo, po svemu sudeći nezakonito rješenje je u stvari zeleno svjetlo za ovaj čuveni projekt.

Normalna reakcija bi bila tužba zbog klevetanja i povrede časti, što nije isključeno, makar smatram važnijim da se sudstvo bavi koruptivnim djelima koja Hrvatsku već desetljećima koštaju napredka.

Gospodin Bašić izgleda ne zna da u mom životu nema repova, ni kao profesora na Zagrebačkom sveučilištu, pa ni sada kao političara. Nemam mercedes nepoznatog porijekla u dvorištu, ali imam čistu savjest i miran san, što je meni prava dragocjenost.

Projektima obnovljivih izvora energije uvijek sam bio i ostao sklon.

Projekt vjetroparka nisam zaustavljao, nego nije pronađen niti jedan legalan način da se izbjegne procedura izrade Glavne ocjene prihvatljivosti na ekološku mrežu.

 Bašić ne može prihvatiti činjenicu da je Republika Hrvatska postala članica EU te je nastupila obveza poštivanja Direktive o staništima.

Bez obzira na tehnološka unaprjeđenja koja su promijenjenom projektu predložena, nove okolnosti nalagale su postupak izrade Glavne ocjene što su složno potvrdile dvije meritorne stručne službe - Uprava za zaštitu prirode Ministarstva i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Gospodin Bašić ne razumije da u civiliziranoj zemlji ministar ne može preći preko mišljenja struke, pa je Rješenje koje je potpisao ministar Ćorić u stvari političko, a ne stručno.

Neuobičajeno, uz ministrov, Rješenje nosi potpis državnog tajnika i načelnika pravne službe te baš nikog iz nadležne stručne službe, što dovoljno govori.

Koliko će to koštati Hrvatsku tek ćemo vidjeti jer je Europska komisija već upozorila na sustavno loše primjenjivanje Direktive o staništima te da postoje problemi vezani uz postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Na kraju, za Etičku banku jedva da sam čuo, nikad nisam sudjelovao niti promicao navedenu, a moje postupanje kao ministra s tim projektom može povezati samo zlonamjenik.

Zalažem se za politiku čistih računa, bez korupcije, pa umjesto da mene uvlači u ovu kaljužu, pozivam Bašića da izađe s imenom tko je i što tražio.

Zanimljivo je, da se ovakvi članci u javnim medijima objavljuju u vrijeme predizborne kampanje u kojima se relativizira činjenica da su glavni akteri HDZ-ovci osumnjičeni za mito i osobe s međunarodne potjernice Interpola.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Kompostiranje – rješenje ili opasnost?

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biorazgradivih organskih tvari pri kojem se odvija kontrolirana biološka dekompozicija, pretvorba i preoblikovanje organske mase u razmjerno stabilnu organsku tvar i humus. 


Kada se proces kompostiranja vodi ispravno, izbjegavaju se neugodni mirisi. To se postiže brigom o omjeru ugljika i dušika kompostne mase (omjer drvenastog ili vlaknastog u odnosu na proteinsku masu), zatim o sadržaju vlage i konačno o prozračenosti kompostne hrpe. 

Naravno, proces kompostiranja se može voditi neuredno i nesavjesno. Tada se pojavljuju neugodni mirisi, emisije u okoliš, moguće pojave glodavaca, i drugi problemi. Zato treba inzistirati na urednom procesu koji započinje jasnom bilancom mase i vrste biorazgradivog materijala. Nužna je redovita inspekcija svakog dovezenog biorazgradiovog tereta. Opasne tvari, elektronika, i sve druge strane tvari nisu dozvoljene jer mogu zagaditi kompostnu masu i onemogućiti bezopasnu primjenu u poljoprivredi.

Uklanjanjem bior…

Američka ulaganja su dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu!

Ovih dana smo mogli čitati o namjeri bivšeg američkog senatora i predsjedničkog kandidata Ricka Santoruma da krene u ozbiljan biznis s otpadom u Hrvatskoj (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-varazdinu-pokrecemo-preradu-otpada-u-gorivo-za-proizvodnju-energije/7936786/).

Lijepo da bivši senator želi zaraditi u Hrvatskoj nečim „dobrim za svijet i nečim što će donijeti promjenu“. Kako kaže - što su zemlje siromašnije, to više problema imaju s otpadom. Stoga je zadovoljan prilikom da osim što će zaraditi može ujedno riješiti sve probleme s otpadom u Hrvatskoj na način da ga pretvori u gorivo za proizvodnju energije.

Čak i naziv tvrtke koja nosi tehnološka prava za regiju nosi naziv koji obećava – Zero Global Waste te neodoljivo podsjeća na Zero Waste, što je poznati naziv sasvim drugog koncepta.

Taj drugi koncept ide za vraćanjem otpadnih tvari u gospodarstvo što jedino iskorištava ogromni potencijal otpada u podizanju stupnja i ekološke i ekonomske održivosti naših društava. Šteta što …

Zašto sam napustio Most?

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu.
Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.
Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici.
Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatsko…