Preskoči na glavni sadržaj

ODGOVOR PREDSJEDNIKU DOMOVINSKOG POKRETA, IVANU PENAVI

 


Na svojoj tiskovnoj konferenciji, sadašnji predsjednik DP-a Ivan Penava, očito ponukan mojom javnom kritikom njegovog vođenja parlamentarne stranke na vlasti, iznio je dvije teze kojima me nastoji prikazati neprincipijelnim i nesamostalnim sudionikom političkog i javnog života u Hrvatskoj.
Prvi prigovor se odnosi na moje navodno odbijanje ministarske i tajničke dužnosti u izvršnoj vlasti.
Baratanje mjestima ministara, državnih tajnika i drugih dužnosnika kao da se radi o mjestima u VIP loži nogometne utakmice ili kakvog dobrog koncerta je istodobno smiješno i žalosno.
Baš zato sam na postizbornim sjednicama predsjedništva DP-a upozorio da je vrlo važan izbor resora za koje ćemo u vladi preuzeti odgovornost.
Što bolje poznavati resor, razumjeti strukturu i procese te prepoznati što se, gdje, kako i u kojem roku može pokušati napraviti, sve u službi javnog dobra, isticao sam kao ključ za našu (DP-ovu) uspješnost u sudjelovanju u vlasti.
Upravo zato sam pred svima, kao jedini koji među prisutnima ima iskustvo dva, doduše kratka (devet i šest mjeseci) ministarska mandata, rekao da se mogu uhvatiti u koštac u sektoru zaštite okoliša.
Ne samouvjereno i bahato, već sa ozbiljnošću pred velikim izazovom i prilikom da se mnoge resorne nelogičnosti otklone te načini istinski skok u smjeru održivog razvoja Hrvatske.
Stoga sam ponosan na držanje principa i ne pristajanje na neki drugi resor i logiku predsjednika Penave – ministar je ministar, pa bilo u kom sektoru.
Jako bih volio da načelo kompetentnosti postane ključno, a ne usputno ili slučajno kod izbora ministara u hrvatskoj vladi.
Drugi element podmetanja predsjednika Penave je moj poslovni odnos sa trgovačkim društvom Pevex d.d., kao da postojanje ili nepostojanje takvih poslovnih odnosa suštinski nešto dokazuje i kvalificira.
Kao redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje ponosan sam na sva tri segmenta svoga rada – nastavni, znanstveni i stručni.
Ovaj treći, koji uglavnom ima i komercijalni karakter nije sramota i nepravilnost nego pokazuje primjenjivost i određenu tržišnu verifikaciju što za profesora nije nebitno, posebno u aplikativnom tehničkom području.
Stoga, na pitanje imam li poslovnih veza sa trgovačkim društvom Pevex mogu reći da ih imam, kao što ih imam ili sam imao s mnogim drugim poslovnim subjektima, ali i gradovima i općinama.
U tom smislu vrijedi spomenuti da sam i s Gradom Vukovarom poslovno surađivao, no to ne znači da me se može kvalificirati kao osobu s bilo čije platne liste.
Zar je sramota koristiti svoje stručno znanje i pošteno raditi?
Sramota je nepošteno insinuirati, voditi se osobnim, a ne javnim interesom u obnašanju javnih dužnosti.
Sramota je primati mito i još mnogo toga što je nažalost prisutno u politici te ne dozvoljavam da me se trpa u taj koš.
Stoga molim predsjednika Penavu da se suzdrži od ovakvih kvalifikacija, a predstojeći izborni ciklus shvati kao izazov za potvrdu svojih politika ili priliku da se Domovinski pokret principijelno i pošteno vrati na svoje početne postavke.
Unatoč neobičnom i prilično nepoštenomm odabiru broja izaslanika pojedinih županijskih organizacija. #Domovinskipokret #biramDOBRO #Hrvatskaiznadsvega #Hrvatskunizašto
Prof. dr. sc. Slaven Dobrović

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kompostiranje – rješenje ili opasnost?

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biorazgradivih organskih tvari pri kojem se odvija kontrolirana biološka dekompozicija, pretvorba i preoblikovanje organske mase u razmjerno stabilnu organsku tvar i humus.  Kada se proces kompostiranja vodi ispravno, izbjegavaju se neugodni mirisi. To se postiže brigom o omjeru ugljika i dušika kompostne mase (omjer drvenastog ili vlaknastog u odnosu na proteinsku masu), zatim o sadržaju vlage i konačno o prozračenosti kompostne hrpe.  Naravno, proces kompostiranja se može voditi neuredno i nesavjesno. Tada se pojavljuju neugodni mirisi, emisije u okoliš, moguće pojave glodavaca, i drugi problemi. Zato treba inzistirati na urednom procesu koji započinje jasnom bilancom mase i vrste biorazgradivog materijala. Nužna je redovita inspekcija svakog dovezenog biorazgradiovog tereta. Opasne tvari, elektronika, i sve druge strane tvari nisu dozvoljene jer mogu zagaditi kompostnu masu i onemogućiti bezopasnu primjenu u poljoprivredi

Američka ulaganja su dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu!

Fotto: print screen (www.evarazdin.hr) Ovih dana smo mogli čitati o namjeri bivšeg američkog senatora i predsjedničkog kandidata Ricka Santoruma da krene u ozbiljan biznis s otpadom u Hrvatskoj (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-varazdinu-pokrecemo-preradu-otpada-u-gorivo-za-proizvodnju-energije/7936786/). Lijepo da bivši senator želi zaraditi u Hrvatskoj nečim „dobrim za svijet i nečim što će donijeti promjenu“. Kako kaže - što su zemlje siromašnije, to više problema imaju s otpadom. Stoga je zadovoljan prilikom da osim što će zaraditi može ujedno riješiti sve probleme s otpadom u Hrvatskoj na način da ga pretvori u gorivo za proizvodnju energije. Čak i naziv tvrtke koja nosi tehnološka prava za regiju nosi naziv koji obećava – Zero Global Waste te neodoljivo podsjeća na Zero Waste, što je poznati naziv sasvim drugog koncepta. Taj drugi koncept ide za vraćanjem otpadnih tvari u gospodarstvo što jedino iskorištava ogromni potencijal otpada u podizanju stupnja i ekološke i

Zašto sam napustio Most?

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu. Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao. Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici. Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mo